top of page

Myofascial Energetic Release (MER)

brandshoot rewild massage _ anne kaere fotografie76.jpg

Ervaar je al een tijd lichamelijke pijn?

Myofascial Energetic Release (MER) is een therapeutische diep werkende massage op de spieren en fascia. MER zorgt ervoor dat (chronische) pijn wordt verminderd of opgelost door aandacht te geven aan het lichaam (fysiek), het denken (mentaal) en gevoelens (emotioneel). MER werkt voor een groot deel op de fascia. Door de zowel zachte als stevige massage krijgt het weer de natuurlijke structuur terug waardoor er ruimte voor beweging ontstaat.

 

Myo (Spier) 

Fascia (Bindweefsel) 

Energetic (vastgezette of opgeslagen energie) 

Release (ontspannen/loslaten)

Veel mensen ervaren pijn maar niet iedereen weet dat de oorzaak vaak ligt in de fascia. Fascia (bindweefsel) is het weefsel dat overal in je lichaam aanwezig is. Spieren, botten en organen zijn allemaal omgeven door fascia.

Fascia geeft ons lichaam vorm, kracht en flexibiliteit en heeft dezelfde eigenschap als spieren. Het spant aan bij bewegingen en het ontspant als het niet meer hoeft te bewegen. Als het weefsel verstijft beperkt het de lichaamsbewegingen en kunnen er pijnklachten ontstaan. Schouder-, nek- en rugklachten zijn hier voorbeelden van maar ook vermoeidheid, lusteloosheid en verminderde levensenergie. 

In de huidige wetenschap beschouwen ze fascia als het grootste zintuigorgaan omdat het meer pijnreceptoren bevat dan onze spieren en het nauw verbonden is met ons zenuwstelsel en onze hersenen.

De fascia zorgt voor de spanning en het verband dat nodig is om ons lichaam in balans te houden. Zie als voorbeeld een tent, de tentstokken zijn onze botten en het tentzeil en de lijnen de fascia. Als je de scheerlijn aan één kant harder aantrekt dan verandert de hele structuur van de tent. Zo werkt het ook in ons lichaam. 

Wat is fascia?

MER behandelt de fysieke symptomen en stelt jou in staat om je bewust te worden van je gevoelens (emoties) en mentale gedragspatronen die pijn veroorzaken en verergeren.

Hoe ontstaat pijn?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor je fascia (bindweefsel) niet meer ontspant en dus voor pijn of een lichamelijke beperking zorgt: 


overbelasting
Je lichaam is overwerkt, je hebt bv te lang zwaar fysiek werk gedaan.

letsel


Je hebt een ongeluk gehad waardoor je bent verwond.
emotie
Langdurige spanningen, emoties, trauma maar ook negatieve overtuigingen worden opgeslagen in de fascia.

 

Waarschijnlijk is het herkenbaar dat na een drukke dag waar je stress hebt ervaren je schouders en nek helemaal vast kunnen zitten. Voor iedereen is de relatie van een negatieve emotie op het lichaam dan duidelijk. Maar zo werkt het ook voor bv sombere gedachtes, gebeurtenissen met impact uit het verleden of een negatief zelfbeeld dat al lang in het lichaam zit. Dit is vastgezette energie en vertaalt zich in het verkrampen van je fascia.

brandshoot rewild massage _ anne kaere fotografie26.jpg

“80% van de menselijke bevolking ervaart op enig moment chronische pijn. Aan de basis van de fysieke uitdrukking van deze pijn ligt een onbewust aangeleerd emotioneel en gedragspatroon dat is opgeslagen in ons bindweefsel, de fascia.

Schermafbeelding 2023-05-25 om 21.45.18.png
Neuroplastic pain

Het klinkt misschien gek maar je kan pijn ervaren door de angst om pijn te hebben. Ze noemen dit neuroplastic pain, pijn die door de hersenen wordt gecreëerd.

 

Als je bv een hernia hebt gehad is dat voor je lichaam een traumatische gebeurtenis geweest. Je bent ondertussen een jaar verder en van de hernia hersteld, maar door een onverwachte beweging zit je rug weer helemaal vast. Het is een goedbedoelde reactie vanuit je hersenen. Die denken “hé dit kennen we, we zetten alles vast ter bescherming om erger te voorkomen”. Het opnieuw vastzetten van je rug voelt opnieuw als een hernia, maar dat is het niet. Het is een onnodig beschermingsmechanisme vanuit de hersenen. 

Zo werkt het ook bij een frozen shoulder of hevige pijn in je nek. Je ervaart een periode heftige pijn waardoor je zo min mogelijk wilt bewegen met je schouder of nek. Als de ontsteking of pijn weg is, is er nog steeds een onbewuste angst om te bewegen. Dit houdt, onbewust, de pijn en bewegingsbeperking in stand

Hoe werkt MER?

Een MER behandeling duurt 90 min. We beginnen met een intake gesprek wat je klachten zijn, wat eraan vooraf is gegaan en waar je behoeftes liggen. Ik kijk naar je lichaam en houding, hier is vaak veel aan af te lezen. Aan de hand van het gesprek en de body reading bepalen we wat de behandeling gaat worden. 
 

De massage zelf wordt uitgevoerd met wax, hierdoor ontstaan diepe trage strokes. In MER is ademhaling een hulpmiddel. Dat kan zijn om juist naar een plek toe te ademen en je aandacht erop te richten. Maar net zo belangrijk is bewust, rustig en volledig uitademen. Uitademen staat uiteindelijk voor loslaten, niet meer vasthouden. 

Het resultaat van een MER behandeling.

meer bewegingsvrijheid


🌿

verbetering van je houding


🌿

diepe ontspanning


🌿

beter lichaamsbewustzijn


🌿

beter emotioneel bewustzijn


🌿

goede energie

1 MER sessie van 90 min € 120


Boek je na de behandeling de volgende afspraak binnen 4 weken dan ontvang je 5% korting.

Om een duurzame verandering in je lichaam te bevorderen raad ik aan om 3 sessies te doen waar maximaal 3 tot 4 weken tussen zitten.

brandshoot rewild massage _ anne kaere fotografie21.jpg
bottom of page